2018. április 14., szombat

A Wiesner akna

Talán a fiatalabb generációból sokan nem is hallottak róla, hogy Vasason a Petőfi (Thommen) aknán kívül, egy másik akna is létezett valamikor, méghozzá a település központi részén, nem is olyan félreeső helyen, mint Petőfi akna.
A Wiesner névre keresztelt aknát szintén a DGT (Duna Gőzhajózási Társaság) mélyítette az 1871-es évben, és egészen 1921-ig használták.

Wiesner akna és üzemépületei
Wiesner aknaudvar és gépház
(Nagyjából a mostani Bányászotthon/Óvoda udvar irányából fotózva.)

Az akna a DGT volt vezérigazgatójáról, Wiesner Raimárról kapta a nevét. Wiesner Raimár halála után felesége egy emlékérmet adatott ki, mivel férje Európa szerte híres numizmatikus is volt. Az emlékérem előlapján maga Wiesner Raimár látható, a hátlapján pedig nem más, mint a Wiesner aknatorony, az aknagépházzal, és a villamos erőművel.

Wiesner Raimár emlékérem
Nincs tudomásom róla, hogy más vasasi aknát, vagy egyéb építményt emlékérmen örökítettek volna meg, ezért alighanem a vasasi Wiesner aknát megörökítő emlékérem az egyetlen ilyen. (Aki esetleg tud másról is, az szóljon, és javítom a bejegyzést.)
Wiesner akna látképe a távolból (valószínűleg a Kerék-hegy irányából fotózva)

A fenti korabeli (1880-90 környéki) fényképfelvételen még jól látható, hogy a Wiesner akna környezete akkoriban egyáltalán nem volt beépült. A bányatelepi részek (C utca, D utca, stb.) még teljesen hiányoztak, a Bányászotthon, és a környező épületek, a Legény utca és környéke, a Berkenyés utca, a Parcsin utca szintén teljesen hiányzott.
Az alábbiakban következzen egy kis történeti áttekintés (forrás: Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány – Bányász Útikalauz / Bíró József):
„Wiesner aknát eredetileg a Thommen aknától délre lévő – Rücker aknáig terjedő – terület szénvagyonának megkutatására telepítették, attól 2 km távolságban. 1871-től mélyítették le 100 m mélységre. 1873-ban szerelték fel bobinás iker-szállító gőzgéppel. 143 m-es szinten össze volt kötve a Thommen szállítóaknával. Mivel a várt eredmény elmaradt, az aknát vízemelésre alakították át. A vízemelést két darab ötlépcsős centrifugál szivattyú látta el. Ezen a telephelyen helyezték üzembe 1893-ban a DGT első villamos erőművét, amely Thommen aknák mellett táplálta a somogyi bányákat és a lakótelepet villamos energiával. 1921-ben az aknát feladták és megszüntették. Az aknaházat később iskolaépületté alakították át.”

Az idősebbek biztosan emlékeznek még a „régi iskolára”, a régi tanárokra, a kátránypadlós, szűk osztálytermekre, de talán még közülük se mindenki tudja, hogy a régi iskola bizony a Wiesner akna aknagépházából lett anno átépítve.

"DGT népiskola" avagy a régi iskola épülete
Az alábbi 1969-ben készült légifotón (forrás: fentrol.hu) még jól látható a régi iskola épülete a bányászotthon szomszédságában, és a hozzáépített épületrészek, és az iskolaudvar is.

A régi iskolaudvar - 1969. 
A régi iskolát a 60-as évek közepén egy új építésű, akkor korszerűnek számító, és méretében is impozáns új iskolára cserélték, a régi iskolaépületet később lebontották. Manapság itt egy játszótér található, de a játszótér körül még mindig látható a régi iskola kerítése, és a beton lépcsői melyek az iskola bejáratához vezettek.
A terület szomszédságában a Vasasi Szent Borbála Egyesület létesített 2008-ban bányatörténeti emlékparkot, melyen számos bányászathoz kapcsolódó emléktárgyat, emlékművet elhelyeztek már, köztük a Wiesner akna is kapott egy emlékkövet, ott ahol nagyjából az aknatorony régen elhelyezkedhetett. 

Wiesner akna emlékköve
Az emlékparkot úgy képzelték el, mintha a régi Wiesner akna függőleges metszete lenne, melyből ágaznak el a vízszintes szintek és abból az osztó vágatok. A második cikkelybe helyezték el első bányatörténeti kiállítási darabjukat, egy Th vasakból összerakott vágat-metszetet, benne egy vasúti sínen álló bányász csillével, és a „firstnibe” fölfogatott „lutnival” (légcső).
Az emlékparkban az elmúlt 10 évben több másik bányászathoz kötődő emlékmű, és műtárgy is létesült, pl. az 1986-os fejtésomlásban életüket vesztett magyar és lengyel bányászok emlékére felállított „lélekmadár” emlékmű, a Petőfi K-i légakna (Thommen 2-es légakna) több méter magas, méretarányos makettje, vagy a „Jó Szerencsét” köszönés 125. évfordulójára felállított emlékmű, melyet még egy „klopacskával” is megkondíthatunk, ha arra járunk.

Szent Borbála bányászati emlékpark
Az emlékpark a példa arra, hogy nem muszáj mindent elfeledni, és hagyni az enyészet martalékának, hanem a fiatalabb generációknak se árt felidézni a régmúlt emlékeit. Az emlékpark létrejöttéért pedig külön köszönet a Vasasi Szent Borbála Egyesület tagjainak, és azoknak akik segédkeztek az emlékművek létrehozásában, felállításában.
Bízom benne, hogy nem apad el az elszántság, és a későbbiekben bővül még az emlékpark más emlékekkel is.

Források:
1. Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány - http://www.pecsibanyasz.hu
2. Bíró József - Bányász útikalauz (Vasas)
3. Fentről.hu - https://www.fentrol.hu

1 megjegyzés:

  1. Kedves Gábor! Nagyon érdekes a blogod, valóban, én sem tudtam erről! Sok sikert a továbbiakban is az íráshoz.

    VálaszTörlés